Pyhävuoren opastukset

Lappajärvi – Euroopan suurin kraatterijärvi

Opastetulla retkellä tutustutaan Lappajärven maisemiin Vimpelin Lakeaharjun poluilla. Parasta aikaa retkeilyyn ovat kevät ja syksy. Keväällä luonto herää ja puhkeaa vihreän eri sävyihin, syksyllä maisema saa upeat ruskan värit. Maisemat yli järven vaihtelevat sään ja valaistuksen myötä.  

pyhävuori
Kuva: Tarina Tomminen

Retkelle lähdetään Lakeaharjulta, Serpentiinitien loppupäästä (62840 Vimpeli), josta hakeudutaan polkuja pitkin ihailemaan alueen luontoa ja Lappajärven maisemia. Oppaan johdolla katsellaan, kuunnellaan, maistellaan ja haistellaan luontoa vuodenajan mukaan. Muutaman kilometrin päässä lähtöpaikasta on metsäpolkuja pitkin taivaltaen laavu ja nuotiopaikka, jossa pidetään pieni evästauko. Tauon aikana kuulet totta ja tarua Euroopan suurimmasta kraatterijärvestä. Paluumatkalla rauhoitutaan metsän keskellä ja tehdään ohjattu Metsämieli©-harjoitus, jonka avulla saat eväitä hyvinvoinnin ylläpitämiseen arkisen elämän yllättävissäkin pyörteissä. Retken kesto on vähintään kaksi tuntia. Evästelyyn voidaan varata myös pidempi aika ja olosuhteiden salliessa myös omien eväiden nauttiminen nuotiopaikalla on mahdollista.

Keskivaativa reitti, osallistujien on oltava maastokelpoisia, kuljetaan metsäpolkuja pitkin, maastossa on jyrkähköjä ylä- / alamäkiä. Varusteena retkeläisillä tulee olla säänmukaiset, tarvittaessa sateenpitävät ulkoiluvaatteet ja maastossa liikkumiseen sopivat jalkineet, viileällä ilmalla on hyvä olla mukana myös lämmin taukovaatetus.

Lähtöpaikka on Lakeaharjulla Serpentiinitien loppupää Vimpelissä (Serpentiinitie 189, Vimpeli), Pyhävuori-Lakeaharjun patikkareitin lähtöpiste. Kesto 2 – 2,5 h, lumiseen aikaan retkeilyä ei järjestetä ja kesäkaudellakin retki voi peruuntua huonojen sääolosuhteiden takia. Tulenteko ei ole sallittua metsäpalovaroituksen aikana.

Hinta 60,- € / henkilö tai 350,- € / 6-12 hengen ryhmä. Hintaan sisältyy opastus, ohjattu Metsämieli®-harjoitus, välipalakeksi & nokipannukahvi / -tee tai mehu ja alv 24 %. Mahdolliset muut palvelut sovitaan erikseen.

Pyhävuoren luonto

Opastetulla retkellä tutustutaan Pyhävuoreen ja sieltä avautuviin Lappajärven maisemiin. Parasta aikaa retkeilyyn ovat kevät ja syksy. Keväällä luonto herää ja puhkeaa vihreän eri sävyihin, syksyllä maisema saa upeat ruskan värit. Maisemat yli järven vaihtelevat sään ja valaistuksen myötä. Pyhävuoren upeat kalliot, kivet ja kohteeseen liittyvät tarinat historian hämäristä saavat mielikuvituksen laukkaamaan.

esim

Retkelle lähdetään Pyhävuoren pysäköintipaikalta, jonne vie kapea hiekkatie, Kirkkotie, Pyhälahdentieltä Alajärven Kurejoen ja Vimpelin Pyhälahden väliltä (maantieltä numero 7421, Pyhälahdentie 650, Alajärvi). Hiekkatietä on noin 2 km ja se saattaa ajoittain olla melko kuoppainen, mutta silti ajettavissa henkilöautolla. Osallistujien mukaan valitaan reitti 1-4 km väliltä. Pääosa reiteistä kulkee Kraatterin reunavallilla, joka on jopa 100 m korkeudella järven pinnasta mitaten. Oppaan johdolla katsellaan, kuunnellaan, maistellaan ja haistellaan ainutlaatuista kraatterijärven reunavallin luontoa, jossa maisemat vaihtuvat sään ja vuodenajan mukaan. Pyhävuorella, Pohjanmaan Kolilla, on tulenteko kielletty, mutta välipalakeksit syödään ja mehut juodaan parhaalla näköalapaikalla pidettävän tauon aikana. Samalla kuulet tarinoita Euroopan suurimmasta kraatterijärvestä, reunaman kalliosta ja kivistä sekä järven rantamia asuttaneista ihmisistä. Retken kesto on vähintään kaksi tuntia. Evästelyyn voidaan varata myös pidempi aika tai siirtyä sään salliessa nuotiolle / laavulle muutaman kilometrin päähän, jos niin sovitaan.

Keskivaativa / vaativa reitti, osallistujien on oltava maastokelpoisia, kuljetaan metsäpolkuja pitkin, maastossa on jyrkähköjä ylä- / alamäkiä. Varusteena retkeläisillä tulee olla säänmukaiset, tarvittaessa sateenpitävät ulkoiluvaatteet ja maastossa liikkumiseen sopivat jalkineet, viileällä ilmalla on hyvä olla mukana myös lämmin taukovaatetus.

Lähtöpaikka Pyhävuoren pysäköintipaikka, jonne viitoitus Pyhälahdentieltä (Pyhälahdentie 650, Alajärvi). Kesto 2 – 2,5 h, lumiseen aikaan retkeilyä ei järjestetä ja kesäkaudellakin retki voi peruuntua huonojen sääolosuhteiden takia.

Hinta 60,- € / henkilö tai 350,- € / 6-12 hengen ryhmä. Hintaan sisältyy opastus, välipalakeksi & mehu ja alv 24 %. Lisätunnit ja mahdolliset muut palvelut sopimuksen mukaan.

Sähköposti: info@lillukkametsa.fi

Puhelin: +358408268698 /Aana Vainio