”Hygieniapassitestin päätyttyä hygieniapassitestaaja ottaa vastaan kaikilta testattavilta testilomakkeet ja varmistaa siinä yhteydessä jokaisen testattavan henkilöllisyyden Ruokaviraston hyväksymästä henkilöllisyyttä todistavasta asiakirjasta.” Varmista siis, että sinulla on mukanasi testissä kuvallinen ajokortti, henkilökortti, passi tai vastaava asiakirja. Testi tehdään kuulakärkikynällä, jossa on sininen arkistokelpoinen muste. Hygieniapassi myönnetään koko nimellä ja suomalaisella henkilötunnuksella. Tiedot kirjoitetaan testuilomakkeeseen. Jos henkilöllä ei ole suomalaista henkilötunnusta, myönnetään hygieniapassi koko nimellä ja syntymäajalla.
Testiin osallistuvien lukumäärä on ilmoitettava minulle kolme arkipäivää ennen testitilaisuutta.
Jos järjestetään testi jollain muulla kielellä kuin suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, minun on hyväksyttävä (virallinen, äidinkielinen, ei jääviyttä) kääntäjä ja aikaa on varattava 3-2 vko ennen testiä käännöksen tekemiseen ja tarkastamiseen.
Elintarvikehygieniaa eli hygieniapassi nuorille
Nuorille hygieniapassikoulutukset toteutetaan 3 x 45 min koulutuksella, jolla varmistetaan, että kaikki omaavat samat perustiedot elintarvikehygieniasta. Etukäteen suositellaan luettavaksi esim. Lupa kokata-aineisto verkossa: https://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/lupa-kokata-elintarvikehygienian-perusteet
Koulutustuokion jälkeen on normaali testi eli 40 oikein-väärin väittämää ja 45 min aikaa vastata. Yhteensä koulutuksen toteutus vaatii siis 4 x 45 min.
Enimmillään osallistujia voi olla 29 tai vähemmän, mikäli tilakoko tai muut tekijät rajoittavat osallistujien määrää. Kaikkien on oltava valvottavissa samassa tilassa testin suorittamisen ajan.
”Henkilöt, joilta puuttuu henkilöllisyystodistus ja jotka suorittavat peruskoulussa, lukiossa tai ammatillisessa oppilaitoksessa hygieniapassitestin osana muuta koulutusta ja joiden henkilöllisyys on oppilaitoksen puolesta varmistettu oppilaaksi oton yhteydessä – Tunnistuksen voi tehdä sellainen oppilaitoksen opettaja tai muu henkilökuntaan kuuluva henkilö, joka varmasti tuntee oppilaan. Kun testattava palauttaa testilomakkeen testaajalle, tunnistuksen tekevän henkilön tulee olla tilanteessa mukana testaajan rinnalla, katsoa testilomakkeeseen kirjoitetut taustatiedot ja verrata niitä testattavaan henkilöön. Tunnistuksen tekevän henkilön tulee tunnistaa testattava
ulkonäöltä ja tietää, mitkä ovat testattavan henkilön nimi- ja syntymäaikatiedot. Jos testattavalla on esimerkiksi passi, henkilökortti tai mopokortti, tulee testattavan henkilön aina käyttää sitä henkilöllisyystodistuksena.”
Jos ilmenee, että jollakulla on lukihäiriö tms vaikeutta suorittaa testi, harkitaan kuinka uusinta järjestetään – yleensä erityistestinä kahden tai kolmen yrityksen jälkeen.
Koulutuksella on laatutakuu eli vain läpäissyistä testeistä laskutetaan, ja uusinta järjestetään tarvittaessa, myös erityistestinä.
Jos testi tehdään asiakkaan tiloissa, perushinta nuorten hygieniapassikurssille on 160,- € + 24,- € / läpäisty testi, hinnat sisältävät alv 25,5 %. Jos kouluttaja vuokraa tilan, tilavuokra lisätään hintaan. Matkakulut veloitetaan 50 km ylittävältä osalta. Tämä on siis tarjoushinta alle 29 vuotiaille.
Mikäli mukaan tulee vanhempia osallistujia ryhmän koulutukseen tai pelkkään testiin, hinta / läpäisty testi heiltä on 29,- € sis. 25,5 % alv. Yksittäin suoritettuna pelkän testin hinta on 65,- € sis. alv 25,5 % sekä mahdolliset matkakulut. Kurssimaksu sisältää opetuksen lisäksi opiskelumateriaalin, osaamistestin sekä todistuksen ja kortin testin läpäisseille ja testilomakkeiden arkistoinnin vaadittavat viisi vuotta.
Käyttämäni tausta-aineisto on ”Lupa kokata”, josta löytyy materiaalia itseopiskeluun verkosta: https://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/lupa-kokata-elintarvikehygienian-perusteet
Elintarvikehygienia eli hygieniapassi
Hygieniapassikoulutukset toteutetaan 4 x 45 min koulutuksina yhtenä iltana tai lauantaipäivänä. Opetuksessa kerrataan kolmen ensimmäisen tunnin aikana perusasiat elintarvikkeiden puhtaasta ja turvallisesta käsittelystä. Lopuksi suoritetaan normaali osaamistesti: 40 oikein-väärin väittämää, 45 min aikaa vastata.
Enimmillään osallistujia voi olla 29 tai vähemmän, mikäli tila rajoittaa osallistujien määrää. Kaikkien on oltava valvottavissa samassa tilassa testin suorittamisen ajan.
Jos ilmenee, että testattavalla on lukihäiriö tms vaikeutta suorittaa testi, voin järjestää erityistestin muutaman normaalitestin yrityksen jälkeen.
Koulutuksella on laatutakuu eli vain läpäissyistä testeistä laskutetaan, uusinta järjestetään tarvittaessa, myös erityistestinä.
Jos testi tehdään asiakkaan tiloissa, perushinta ryhmän hygieniapassi-kurssille on 189,- € + 29,- € sis. 25,5 % alv / läpäisty testi. Jos kouluttaja vuokraa tilan, tilavuokra lisätään hintaan. Matkakulut veloitetaan 50 km ylittävältä osalta. Yksittäin suoritettuna pelkän testin hinta on 65,- € sis. alv 25,5 % sekä mahdolliset matkakulut.
Kurssimaksu sisältää opetuksen lisäksi opiskelumateriaalin, osaamistestin sekä todistuksen ja kortin testin läpäisseille ja testilomakkeiden arkistoinnin vaadittavat viisi vuotta. Testin uusintamahdollisuudesta sovitaan erikseen.
Käyttämäni tausta-aineisto on ”Lupa kokata”, materiaalia itseopiskeluun löytyy verkosta: https://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/lupa-kokata-elintarvikehygienian-perusteet
Lisätietoja: info@lillukkametsa.fi Lillukkametsä tmi puh. 0408268698 / Aana